Wanneer je een nare gebeurtenis hebt meegemaakt, kan het zijn dat je een posttraumatische stressstoornis (PTSS) ontwikkelt. Ongeveer 7% van de mensen krijgt in hun leven te maken met PTSS.
Bij PTSS blijft de nare gebeurtenis steeds terugkeren in de gedachten en dromen, zonder dat je dit kunt controleren. Dit noemen we herbeleven. Dit kan gepaard gaan met heftige emoties, zoals angst, verdriet en boosheid. Mensen met PTSS kunnen last hebben van prikkelbaarheid, overdreven schrikreacties, slaapproblemen en concentratieproblemen. Deze klachten kunnen soms pas jaren later ontstaan en gaan vaak niet vanzelf weg. Om de nare gevoelens en herbelevingen te vermijden, kan de persoon bepaalde mensen of plekken uit de weg gaan of verdovende middelen of medicatie gebruiken.
PTSS heeft veel invloed op het dagelijks leven van de persoon, zoals op hun relaties met anderen en op werk of school. Het kan moeilijk zijn om normaal te functioneren en plezier te ervaren. Het is belangrijk om professionele hulp te zoeken bij PTSS, omdat het mogelijk is om de klachten te verminderen met behandeling.
Soms voldoen mensen niet aan alle criteria van een PTSS, maar hebben ze wel meerdere ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt, een ingrijpende verlieservaring of zijn ze een langere periode in hun leven aan stressoren blootgesteld. Ook dan is het belangrijk om behandeling te zoeken.
"EMDR gehad wegens dingen uit het verleden. Wendy heeft mij super geholpen en voelde mij geheel op mijn gemak bij haar. Hierdoor is de behandeling ook vlot aangeslagen en heb ik ook handvatten voor de toekomst. Ook kon ik hier vrij snel terecht waardoor ik geen maanden heb hoeven wachten."