Psychische druk kan vele lichamelijke klachten geven zoals vermoeidheid, pijn, maag/darmproblemen, seksuele klachten of andere aanhoudende klachten. Een lichamelijke oorzaak is niet aantoonbaar maar de klachten geven je wel veel last.
Psychische druk kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, pijn, maag- en darmproblemen, seksuele klachten of andere langdurige klachten. Als er na onderzoek geen lichamelijke oorzaak wordt gevonden, dan kan er sprake zijn van 'aanhoudende lichamelijke klachten' (ALK). Voorheen werd dit SOLK genoemd. Dit staat voor 'somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten'.
Het kan zijn dat er wel een oorzaak gevonden is, maar dat het onduidelijk waarom de klachten zo heftig zijn of zo lang duren. Je kunt vastlopen in de omgang met deze klachten, angst of stemmingsklachten krijgen of problemen in contact met anderen ervaren. Je kunt het gevoel hebben dat je klachten niet serieus wordt genomen. Ook kan het langdurig blootgesteld zijn aan diverse stressoren of aanhoudende stress op bepaalde levensgebieden ook leiden tot lichamelijke (onverklaarde) klachten. Iemand voelt zich langer overbelast en krijgt meerdere klachten, bijvoorbeeld vermoeidheid en energieverlies.
Of er nu wel of geen lichamelijke oorzaak is gevonden, lichamelijke klachten kunnen het psychisch welzijn beïnvloeden en het dagelijks leven in de weg staan. We bieden behandelingen voor deze aanhoudende lichamelijke klachten en de volgende angstklachten: paniek, hypochondrie (ziektevrees), dwangklachten, gegeneraliseerde angst, traumaklachten en sociale angst. Ook wanneer er sprake is van aanhoudende lichamelijke klachten als gevolg van kanker kunt u bij ons terecht. Zie hier ons specifiek behandelaanbod bij kanker.
Cognitieve gedragstherapie kan helpen bij het opsporen van gedachten, gevoelens en gedragingen die ontstaan als reactie op de lichamelijke klachten. Deze gedachten kunnen gaan over machteloosheid en hopeloosheid. De lichamelijke klachten en de gevolgen hiervan kunnen je somber of angstig maken. En in je gedrag kan het zijn dat je overactief wordt of juist alles vermijdt. Tijdens de cognitieve gedragstherapie wordt er gewerkt aan deze gevolgen van de lichamelijke klachten, zodat je er beter mee kunt omgaan. Indien er sprake is van chronische vermoeidheid (als gevolg van COVID) wordt met u goed afgestemd of cognitieve gedragstherapie de juiste interventie is en of Forta de geïndiceerd behandeling hiervoor heeft. Het is mogelijk voor Forta om samen te werken met andere instellingen of disciplines zoals revalidatie of fysiotherapeuten, maar ook met het sociaal domein. Indien op de locatie aanwezig is het mogelijk om psychomotore therapie (PMT, link) in te zetten bij aanhoudende lichamelijke klachten.
"Mijn psychische klachten zijn op zeer prettige wijze behandeld bij deze praktijk. De behandelingen zijn concreet en de communicatie is goed."