Wanneer iemand extreme variaties van 'gewone' karaktertrekken vertoont en zich daarom niet meer goed kan aanpassen aan de omgeving, spreken we van een persoonlijkheidsstoornis.
Mensen hebben bepaalde percepties van anderen, zoals vriendelijk of onaardig, saai of origineel, enzovoort. Ook hebben we allemaal een bepaald beeld van onszelf. Dit zelfbeeld speelt een belangrijke rol in ons gedrag. Het versterkt namelijk hoe we over onszelf denken en dit beïnvloedt vervolgens ons gedrag. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel: als iemand denkt dat hij saai is, zal hij zich ook zo gaan gedragen. Hierdoor worden deze gedachten over onszelf dan weer bevestigd.
Omdat ons zelfbeeld zo'n grote invloed heeft op ons gedrag, is het cruciaal om te weten of ons zelfbeeld realistisch is. Sommige mensen hebben een negatiever zelfbeeld dan nodig is. Ze focussen vooral op de dingen die ze niet goed of mooi vinden aan zichzelf, waardoor ze moeite hebben om de positieve aspecten van zichzelf te zien. Als iemand een (te) negatieve kijk heeft op zichzelf, spreken we van een probleem met het zelfbeeld.
"Vanaf de intake was er een prima klik met behandelaar Miranda. Ze heeft me in slechts vier sessies compleet inzicht gegeven in mijn klachten. Van een typisch rationele rakker voel ik me veranderd in iemand, die voor het eerst in zijn leven emoties toelaat en ook weet hoe ik daarmee het beste kan omgaan, zodat dit mijn functioneren niet hindert, maar juist verrijkt. Beste Miranda, ik wil je ontzettend bedankten en mis onze gesprekken nu al."