Wanneer de hulpvraag enkel of het meest gericht is op ADHD en de behandeling hiervan, raden wij je aan bij een gespecialiseerde polikliniek aan te melden. Een onderzoek of behandeling gericht op ADHD wordt altijd in overleg met je behandelaar en regiebehandelaar geïndiceerd.
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) is een stoornis waarbij je vaak erg druk en snel afgeleid bent. Dat kan op verschillende manieren voor problemen zorgen.
De belangrijkste klachten die je kunt merken bij ADHD is dat je moeite hebt om jouw aandacht ergens bij te houden. Je kunt daarnaast erg druk zijn (hyperactief) en dingen doen zonder na te denken (impulsief zijn). ADHD begint al op kinderleeftijd. Toch kan het gebeuren dat je het pas ontdekt als je volwassen bent. Je kunt leren om er beter mee om te gaan, zodat je er minder last van hebt in het dagelijks leven.
Je kunt deze vorm herkennen wanneer je vooral moeite hebt om je aandacht bij dingen te houden. Je zit vaak in je eigen wereld en voor anderen lijkt het alsof je aan het dagdromen bent.
Je kunt deze vorm herkennen wanneer je erg druk bent, veel beweegt en moeilijk kunt stilzitten. Of je doet en zegt vaak dingen zonder er eerst over na te denken.
Je hebt kenmerken van allebei de andere soorten. Je bent dus druk én je hebt moeite met je aandacht bij dingen te houden. Deze vorm van ADHD komt het meest voor.
ADHD komt bij 3 tot 5% voor onder volwassenen. ADHD is een aangeboren aandachtstekortstoornis, waarbij bepaalde processen in de hersenen anders zijn afgesteld. ADHD staat voor Attention Deficit/Hyperactivity Disorder. Vaak is er bij volwassenen helemaal geen sprake van hyperactief gedrag. Dat is ook de reden waarom ADHD vaak pas op (veel) latere leeftijd wordt gediagnosticeerd. Als ADHD wordt ontdekt bij een volwassene heeft die persoon zich al zijn hele leven moeten aanpassen en proberen te voldoen aan verwachtingen van de omgeving. Onbegrip en afwijzing kunnen leiden tot eenzaamheid en een negatief zelfbeeld.
ADHD gaat bij driekwart van de mensen gepaard met een of meer andere psychiatrische stoornissen. Dit noemen we comorbiditeit. Mensen met ADHD meer kans op het hebben van angststoornissen (25-40%), depressie (20-40%, middelenmisbruik (9-45%) slaapproblemen en gedrag - en persoonlijkheidsstoornissen (25%).
Forta Volwassenen biedt diagnostiek en/of behandeling wanneer er vermoedens zijn van de aanwezigheid van ADHD gerelateerde klachten naast een of meerdere andere psychiatrische stoornissen. Soms blijkt ADHD naast de eerder gestelde DSM classificatie aanwezig. Wij stellen met een cliënt samen een behandelplan op passende bij de klachten. Wij bieden een groepsbehandeling, gericht op de aanwezige aandachts- en concentratieproblemen en de gevolgen van deze klachten op iemand zijn leven en relaties.
"Na enige twijfel toch in behandeling gegaan bij Forta Hoogvliet (Rotterdam) en ben hier erg te spreken over. Mijn complimenten voor mijn behandelaar Wouter, een zeer deskundige, ervaren, vriendelijke psycholoog die de vinger al snel op de juiste plek heeft weten te plaatsten en een goed behandeltraject heeft weten op te zetten, waardoor ik erg gebaat ben bij mijn behandeling en al resultaten heb behaald. Dit wordt ook ongemerkt in mijn omgeving (dus een prettige bijkomstigheid). Kortom een aanbeveling voor iedereen die verder met zichzelf aan de slag wil."