Forta Volwassenen: 010 - 450 4071
Behandelvormen

Beeldende Therapie

Wat is Beeldende Therapie?

Beeldende therapie wordt aangeboden als aanvulling op de psychologische behandeling. Het is een ervaringsgerichte therapie. Het gaat bij beeldende therapie daarmee niet om het resultaat van de gemaakte werken, maar juist om het proces dat je door de oefeningen doorloopt en kunt ervaren. Tijdens de beeldende therapie afspraken is er ook ruimte voor gespreksvoering.

De meest toegepaste werkvormen zijn: schilderen, boetseren en tekenen. De creatieve oefeningen worden samen gekozen en zijn gericht op het versterken van de verbinding tussen ons denken, voelen en handelen. Ervaring met de creatieve middelen is niet nodig. Uitgangspunt in de beeldende therapie is dat men aan de slag gaat met het materiaal. 

 

Doel Beeldende Therapie?

Beeldende therapie is breed inzetbaar en heeft als doel om (mede) een proces op gang te brengen wat bijdraagt aan herstel van evenwicht en afname van psychische klachten. Het kan worden ingezet bij diverse psychische klachten als stemmingsklachten, angstproblematiek en stress, vermoeidheid, rouw en verlies. Ook is het goed inzetbaar bij het beter leren hanteren van klachten door somatische aandoeningen, bij levensfaseproblematiek of bij problematiek door traumatische ervaringen.

Beeldende therapie kan passend zijn wanneer je rationeel bent ingesteld en meer verbinding wil maken met je gevoelsleven, of juist wanneer je overspoeld wordt door emoties en daar meer ordening in wilt aanbrengen.

Tijdens de intake of gedurende de behandeling kan in overleg met jouw behandelend psycholoog ervoor gekozen worden om specifieke onderwerpen en themaś creatief uit te werken, wat kan leiden tot nieuwe inzichten. 

Forta Volwassenen biedt beeldende therapie aan op de locatie Westblaak (Rotterdam) en de Zorgboulevard (Rotterdam) en bij Forta de Vruchtenburg  (Leiden). Er bestaat de mogelijkheid om vanuit een van de andere Forta Volwassenen locaties doorverwezen te worden voor beeldende therapie.

Behandelvormen

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een samengaan van twee stromingen binnen de psychologie: de cognitieve therapie en de gedragstherapie.

Cognitieve gedragstherapie