Forta Volwassenen: 010 - 450 4071
Behandelvormen

EMDR

Wat is EMDR?

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is een eerste-keus behandeling voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van traumatische ervaringen. Zo kan het voelen alsof de traumatische ervaring je achtervolgt met nachtmerries en levensechte herinneringen. Hierbij kan het gaan om een eenmalige traumatische ervaring of om meerdere traumatische ervaringen gedurende langere tijd.

 

Hoe werkt EMDR?

Tijdens een EMDR behandeling word je gevraagd om terug te denken aan het naarste moment van de traumatische gebeurtenis. Op het moment dat je de herinnering levendig voor je ziet, word je vervolgens afgeleid. Meestal vraagt de behandelaar of je met jouw ogen de vingers van de behandelaar of een lampje kunt volgen. Ook andere manieren van afleiding zijn mogelijk. De EMDR brengt het verwerkingsproces op gang, waarbij emoties, beelden en andere herinneringen kunnen opkomen. Jouw behandelaar begeleidt je hierbij. Het is moeilijk om tegelijkertijd de traumatische herinnering in gedachten te houden en de afleidende taak uit te voeren. Je zou het kunnen zien als een wedstrijd tussen het nare beeld enerzijds en de afleidende taak anderzijds. Hierdoor vervaagt het nare beeld en zal het langzamerhand zijn emotionele lading verliezen. Het wordt daarna makkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken.

Hoe lang een EMDR behandeling duurt, is afhankelijk van de klachten. Elk trauma is anders waardoor het moeilijk te voorspellen is hoeveel sessies er nodig zijn. Als het om een eenmalige gebeurtenis gaat, zijn er vaak minder sessies nodig dan bij meerdere traumatische ervaringen. Ook is het per persoon verschillend hoe snel iemand er op reageert. De meeste behandelingen duren 2 tot 8 sessies. Een EMDR sessie duurt meestal tussen de 45 en 75 minuten.

 

Kan EMDR ook digitaal?

Ben je in behandeling bij de digitale poli, dan zetten we EMDR digitaal in met een daarvoor specifiek geselecteerd programma genaamd MOOVD. Dit programma zorgt voor de afleiding op het beeldscherm wanneer je aan de traumatische gebeurtenis terugdenkt. Ook dan volgen jouw ogen deze afleiding en verloopt het proces zoals hierboven beschreven. Het volgen van een digitale (EMDR) behandeling kan niet op een telefoon maar enkel op een groot beeldscherm.

Behandelvormen

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een samengaan van twee stromingen binnen de psychologie: de cognitieve therapie en de gedragstherapie.

Cognitieve gedragstherapie