Forta Volwassenen: 010 - 450 4071
Behandelvormen

Inquiry Based Stress Reduction (IBSR)

Wat is IBSR?

IBSR is een behandelvorm waarbij stressvolle gedachten worden opgespoord en onderzocht. Net als bij cognitieve gedragstherapie gaan we bij IBSR ervan uit dat psychische klachten of problemen voortkomen uit de gedachten en opvattingen die wij hebben over onszelf, anderen en de wereld. De kern van IBSR ligt in het volgende inzicht: lijden (klachten) ontstaat wanneer je gelooft dat het leven anders zou moeten zijn dan het is. Voorbeelden hiervan zijn: ‘mijn man zou meer van mij moeten houden’ en ‘mijn kinderen zouden mij meer moeten waarderen’. Doordat je het idee hebt dat het leven er anders uit zou moeten zien dan hoe het er werkelijk uitziet, voel je verdriet, boosheid of pijn. Merk je dat je veel last hebt van gedachten over jezelf, anderen en je omgeving of de wereld, dan past deze methode.

 

Wat is het doel van IBSR?

IBSR is een simpele maar krachtige methode om jouw gedachten te onderzoeken. Jouw therapeut zal jou hierbij begeleiden. Het is bij deze methode belangrijk je gedachten op papier te schrijven. De eerste stap is jouw oordelen opschrijven over een stressvolle situatie in jouw leven, uit het verleden, heden of toekomst. Over een persoon die je niet aardig vindt of een situatie met iemand die je boos, bang of verdrietig maakt. Je kunt hiervoor gebruik maken van een blanco vel papier of een werkblad dat je van jouw therapeut hebt gekregen. Samen met de behandelaar stel je vervolgens vragen over je gedachten om deze uit te dagen. Er zijn vier zeer belangrijke vragen die binnen IBSR gebruikt worden om een gedachte uit te dagen:

  1. Is het waar?
  2. Kun je absoluut weten dat het waar is?
  3. Hoe reageer je, wat gebeurt er wanneer je die gedachte gelooft?
  4. Wie zou je zijn zonder de gedachte?


De behandelaar begeleidt je tevens bij het ‘omkeren’ van je gedachten en om drie echte voorbeelden te vinden hoe ook en omkering waar is in jouw leven. Het doel van IBSR is om deze vaardigheid zelf onder de knie te krijgen en voort te kunnen zetten. Zo kan je in de toekomst altijd nieuwe gedachten waar je last van hebt zelf uitdagen en onderzoeken.

Behandelvormen

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie is een samengaan van twee stromingen binnen de psychologie: de cognitieve therapie en de gedragstherapie.

Cognitieve gedragstherapie